Според него това твърдение на министър-председателя е абсолютно необосновано.

"Настоявам това мое изявление, пред толкова много медии, да се приеме от главния прокурор като акт на официално сезиране, за да започне той, след проверка на обстоятелствата, наказателно преследване за извършени тежки престъпления от общ характер", каза още лидерът на ДПС. Ако е необходимо, ще формализираме тези наши искания, но аз в момента сезирам главния прокурор чрез вас, допълни той.

Лютви Местан е депозирал и писмо до президента Росен Плевнелиев с искане за достъп до документа, свързан с информация за подготовката за атентата, предадоха bTV и "Дневник".
Според Местан, след като Борисов е огласил тази информация от парламентарната трибуна, то тя вече не е класифицирана и не би трябвало да има проблем с достъпа до нея.

Ако се окаже, че тази информация е класифицирана, значи премиерът е престъпил тежко Закона за класифицираната информация. По този въпрос компетентните държавни органи в лицето на главния прокурор следва да се самосезират, посочи днес Местан.

Вчера премиерът в оставка предложи на лидера на ДПС да създадат парламентарна комисия, която да извика директора на разузнаването и да проверят какъв сигнал е постъпил от партньорска разузнавателна служба преди парламентарните избори през 2009 г. Малко по-късно стана ясно, че дори и да бъде създадена комисия, тя не може да провери информацията, защото такива сигнали могат да бъдат четени само от премиера, президента и председателя на парламента.

Още вчера лидерът на ДПС се закани, че ако премиерът представя като факт "нечии предположения сред многото предположения", ще понесе много тежка отговорност.

Сегашният шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Драгомир Димитров каза, че от 26 януари 2012 г., когато бе назначен, досега при него не са постъпвали сигнали за заплахи срещу Борисов. Той обеща обаче да провери има ли такива преди.
Ген. Кирчо Киров, който през 2009 г. управляваше разузнаването, потвърди за заплахи срещу Борисов, които звучели „достатъчно сериозно”, но името на Доган не било употребено като поръчител.
Бившият директор на НРС ген. Димо Гяуров също знае за подобен сигнал, но той се оказал фалшив и контраразузнаването открило, че е подготвен в София.